UiB Blogg            

Ungdomssovn

Søvn hos elever i videregående skole

Informasjon til deltakere


Informasjon 

Dersom du er elev ved én av skolene som deltar i prosjektet, vil du få tilbud om å besvare en spørreskjemabasert undersøkelse ved starten og slutten av skoleåret. Undersøkelsen gjennomføres av forskere ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen.

Hva innebærer prosjektet?

Deltagelse i undersøkelsen er frivillig, og innebærer at du besvarer et internettbasert spørreskjema der du fyller ut informasjon om din skolehverdag, søvn, dagtidsfungering og psykiske helse ved starten og slutten av skoleåret. Besvarelsen vil ta omkring 30 minutter. Vi vil også be om din tillatelse til å innhente informasjon om dine karakterer og eventuelt skolefravær fra fylkeskommunen. Ved å delta i første omgang forplikter du deg ikke til å delta ved oppfølgingsundersøkelsen. Første gang du besvarer spørreundersøkelsen kan du også samtykke til at vi kontakter deg for ytterligere testing av søv nog dagtidsfungering ved slutten av skoleåret, dersom du ønsker dette.
Alle som fyller ut spørreskjemaet blir med i trekningen av et universalgavekort på 300,- NOK. Vi trekker ut 10 vinnere etter hver runde.

Mulige fordeler og ulemper

Mulige fordeler: Noen kan synes det er lærerikt og interessant å delta. Dette forskningsprosjektet kan på sikt ha betydning for utarbeiding av kunnskapsbaserte retningslinjer for skolestart.
Mulige ulemper: En mulig ulempe med deltakelse kan være at det går noe tid (ca. 30 min) til å besvare spørsmålene. Noen vil kanskje kunne oppleve at enkelte spørsmål i spørreskjemaet utløser vanskelige tanker og/eller følelser. Dersom du opplever dette, kan du kontakte psykolog Linn Nyjordet Evanger (tlf. 45470185), som ved behov vil hjelpe deg i kontakt med hjelpeapparatet.

Frivillig deltakelse og mulighet for å trekke sitt samtykke

Det er frivillig å delta i prosjektet. Du kan når som helst, og uten å oppgi noen grunn, trekke ditt samtykke. Dersom du ikke har fylt 16 år når prosjektet starter opp, må dine foreldre samtykke til at du kan delta i prosjektet. I praksis gjøres dette ved at du får med et samtykkeskjema fra skolen din og returnerer dette signert til skolen fra foreldrene sine. Dersom du trekker deg fra prosjektet, kan du kreve å få slettet innsamlede prøver og opplysninger, med mindre opplysningene allerede er inngått i analyser eller brukt i vitenskapelige publikasjoner. Dersom du senere ønsker å trekke deg, har spørsmål om prosjektet eller ønsker innsyn i dine opplysninger, kan du kontakte Linn Nyjordet Evanger (telefon: 45470185; e-post: linn.evanger@uib.no).

Hva skjer med informasjonen om deg?

I undersøkelsen vil vi innhente og registrere opplysninger om deg. Alle opplysningene lagres elektronisk på en sikker server ved Universitetet i Bergen, og er slik sikret mot innsyn fra uvedkommende. Direkte identifiserbare opplysninger, som personnummer, mobilnummer og e-postadresse, vil lagres adskilt fra de øvrige opplysningene. Et deltakernummer knytter deg til dine besvarelser. Deltakernummeret kan kobles til deg gjennom en koblingsnøkkel som kun er tilgjengelig for prosjektleder. Alle opplysningene vil dermed bli behandlet uten personnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger, og data vil kun indirekte kunne spores tilbake til deg. Dersom du har samtykket til det vil vi innhente informasjon om dine karakterer og eventuelt skolefravær fra fylkeskommunen.
Informasjonen som registreres om deg skal kun brukes slik som beskrevet i hensikten med studien. Du har rett til innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om deg og til å få korrigert eventuelle feil i de opplysningene som er registrert. Prosjektleder har ansvar for den daglige driften av forskningsprosjektet og for at opplysninger om deg blir behandlet på en sikker måte.
Når alle dataene er samlet inn og kvalitetssikret, slettes koblingsnøkkelen. Dataene vil da kun være indirekte identifiserbare for prosjektmedlemmene. Koblingsnøkkelen eller datasettet vil slettes senest fem år etter prosjektslutt.

Godkjenning

Prosjektet er godkjent av Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. Etter ny personopplysningslov har Universitetet i Bergen og prosjektleder Bjørn Bjorvatn et selvstendig ansvar for å sikre at behandlingen av dine opplysninger har et lovlig grunnlag. Dette prosjektet har rettslig grunnlag i EUs personvernforordning artikkel 6 og 9.
Du har rett til å klage på behandlingen av dine opplysninger til Datatilsynet.

Kontaktopplysninger

Dersom du har spørsmål til prosjektet, kan du ta kontakt med prosjektleder Bjørn Bjorvatn (telefon: 55 58 60 88; e-post: bjorn.bjorvatn@uib.no) eller kontaktperson Linn Nyjordet Evanger (telefon: 45470185; e-post: linn.evanger@uib.no).
Du kan ta kontakt med Universitetet i Bergens personvernombud dersom du har spørsmål om behandlingen av dine personopplysninger i prosjektet (Janecke Helene Veim, tlf: 55 58 20 29, epost: Janecke.Veim@uib.no).